KÄYTÄNTEET

LUKUVUODEN RAKENNE

Jokaisen soittavan oppilaan oppilaspaikka on paketti, joka sisältää erilaisen määrän musiikkitunteja lukuvuoden aikana. Yksilötunnin lisäksi siihen voi kuulua oppilaasta riippuen musiikin perusteita, rytmiikkaa, ryhmätunteja, orkesteria, bändiä ja muuta yhteismusisointia, konserttiesiintymisiä ja joskus myös oman instrumentin tasosuorituksia. Lukuvuoden paketin sisältöä ja tavoitteita suunnitellaan joka syksy oman opettajan kanssa, matkan varrella tarkistetaan suuntaa, ja kevään lopulla nähdään, mihin asti edettiin. Jokaiselle oppilaalle pyritään osoittamaan tie mahdollisimman kokonaisvaltaiseen, hyvään ja rikkaaseen musiikkisuhteeseen.

Opetuksen määrää ei välttämättä lasketa yksilöopetuskertoina/viikko, vaan opetuksen kokonaisuus kertoo sisällöstä enemmän. Lukuvuodessa on 32 toimintaviikkoa, joiden sisältö voi vaihdella eri viikkoina. Joskus oppilaalla voi olla viikko, jolloin normaalin yksilötunnin sijaan onkin ryhmätunti tai konserttiviikko.

TUNTIPERUUTUSKÄYTÄNTÖ

Ilmoita poissaoloista aina opettajalle

Paras tapa on ilmoittaa poissaolosta aina hyvissä ajoin opettajalle, jotta hän ei turhaan odottele sinua soittotunnille. Ilmoita aina myös äkilliset peruutukset esim. sairastuessasi soittamalla tai tekstiviestillä suoraan opettajan kännykkään. Opettajien yhteystiedot

Tuntien siirtäminen

Musiikkioppilaitoksissa yleisesti noudatettavien säännösten mukaisesti opettaja ei ole velvollinen pitämään tunteja takaisin, jos oppilas on esim.
- sairaana
- lomamatkalla
- koulun tilaisuuksissa
- myöhästynyt
- unohtanut tunnin. 
Jos kuitenkin tiedät hyvissä ajoin esim. perheen lomamatkan, opettajan kanssa voi neuvotella mahdollisuudesta siirtää tuntia.

Opettajan sairastuessa tai ollessa muutoin estynyt 
hän joko pitää itse tunnit myöhemmin tai sijainen pitää ne normaalina aikana.

Sairastapauksissa
 pyydämme kaikkia oppilaita ja huoltajia huomioimaan, ettet tule tai tuo lastasi sairaana soittotunnille. 
Muistathan myös pestä kädet ennen tunnille menoa.

Lakisääteisiä vapaapäiviä opettajille ovat itsenäisyys- ja vappupäivä. Ne ovat työehtosopimuksen mukaan työaikaa lyhentäviä päiviä, joka tarkoittaa sitä, ettei silloin järjestetä opetusta eikä tunteja myöskään korvata myöhemmin.

TOIMISTOASIAT

Yhteystiedot ajan tasalle 
Muistathan ilmoittaa vuoden varrella tapahtuvat osoite-, puhelinnumero- ja sähköpostimuutokset rehtorille harrihoo@iki.fi, jotta postit kulkevat ja tavoitamme sekä oppilaan että vanhemmat myös tarvittaessa pikaisesti esim. opetuksen peruuntuessa.

Sähköpostitiedotusta hyödynnetään aiempaa enemmän. Ilmoita myös oppilaan ja vanhempien aktiivisesti käyttämät sähköpostiosoitteet.

Oppilaiden henkilötietoja käsitellään tietosuojasäädösten mukaan. Niitä ei luovuteta esim. toisille oppilaille tai heidän vanhemmilleen. Mikäli henkilötietosi ovat salaiset, ilmoita asiasta rehtorille.

Tässä Töölön musiikkiopiston asiakasrekisterin tietosuojaseloste.

Opintotodistukset 
Jos tarvitset todistuksen opinnoistasi lukuvuoden aikana, ota viimeistään viikkoa aiemmin yhteyttä rehtoriin. Näin tiedot ehditään päivittää ja saat paperin ajoissa.

Suositusten kirjoittamisesta voit sopia suoraan oman opettajan kanssa. Rehtorin suosituksia ei pääsääntöisesti kirjoiteta (esim. kouluun pyrkimistä varten). Jos poikkeuksellisesti tarvitset rehtorin kirjoittamaa suositusta johonkin erityistarkoitukseen, tiedustele asiaa häneltä hyvissä ajoin.

TIEDOTUS

Kotisivut ovat opiston tärkein tiedotusväylä. Löydät näiltä sivuilta mm. konsertti- ja lukuvuosikalenterin, opettajien yhteystiedot ja tietoa opetuksesta. Moni opiston oppilaista on mukana tapahtumissa, tunneilla ja muissa tilanteissa, joissa saatetaan ottaa valokuvia. Joitakin kuvista saatetaan käyttää myös kotisivuillamme. Kotisivuilla emme yhdistä nimiä ja kuvia, ellei asiasta ole poikkeustapauksessa erikseen henkilökohtaisesti sovittu. Jos et halua oman/lapsesi kuvan näkyvän näissä paikoissa, ilmoita asiasta rehtorille.

TILAT JA KULKU

Ovikoodit 
Yläkerran opetustiloihin D-rappuun pääsyyn tarvitaan ovikoodi. Uuden koodin saat tietoosi ilmoittautumisessa, toimistolta tai opettajilta. Koodinumeron luovuttaminen ulkopuolisille on ehdottomasti kielletty. Ovien ollessa lukittuina soita ovikelloa.

Naapurisovun säilyttämiseksi liikutaan aina hiljaa porraskäytävässä ja vältetään turhaa metelöintiä! Tunneille odottelu tapahtuu 1. ja 2. kerroksen auloissa, porraskäytävässä ei oleskella. Myöskään pihalla olevia istutuksia ei saa turmella!

Pysäköinti ja kulkuyhteydet 
Lähikatujen varsilta löytyy pysäköintipaikkoja vaihdellen. Julkisen liikenteen eri linjoista monet kulkevat läheltä.

Sisäänkäynti musiikkikoulun tiloihin on E-portaan etuovesta, 2. Kerrokseen D-portaan ovesta ja bändiluokkaan pihan takaosasta talon takaa.


Luokat 
Molemmissa koulun kerroksissa on vaatenaulakot ja wc-tilat. 1. kerros: 
Muskari, pianoluokka ja mupe/piano/laululuokka

2. kerros: 
 kitara (Jukka T.), piano (Sanni R.), viulu, orkesteri, rytmiikka

Bändiluokka: rummut,  basso, bändit.

Bändiluokan perätila: kitara (Henkka), piano (Julius)

Lastenvaunujen säilytys  Lastenvaunut voi jättää joko pihalle tai joitakin mahtuu myös muskaritilan viereiseen naulakkotilaan.

Hätätilanteet  
Jos talossa tulee palohälytys, poistu välittömästi lähintä reittiä ulos. Alakerrassa hätäpoistumistie on merkitty odotustilan aukeavaan ikkunaan ja yläkerrassa toimiston ikkunasta paloportaille.

Vakuutusturva 
Muistathan pitää huolta myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksista ja oman tai vuokrasoittimesi vakuutusturvasta.

EVÄITÄ MUSISOIVAN LAPSEN VANHEMMILLE

Kannusta lasta ja arvosta hänen soittoharrastustaan. Ole kiinnostunut, kuuntele ja keskustele. Älä pakota!

 Osaaminen tuo osaamista. Säännöllinen harjoittelu lisää taitoja ja edistyminen lisää mielenkiintoa soittamiseen.
Vie lapsesi oikeisiin konsertteihin, joissa esiintyvät oikeat taiteilijat. 
Pyydä lasta esiintymään ja anna mahdollisuus vapaaehtoisiin esiintymisiin esim. synttäreillä ja kutsuilla. Lapsi ansaitsee kehut ja kiitokset, mutta aiheellinen rakentava kritiikki on myös paikallaan. Tule lapsesi kanssa tai tuo hänet ajoissa tunnille. Arvostat siten lastasi, opettajaa ja soittotilannetta. Vanhempien rooli on tukea lasta ja opettajaa. Tunnilla tärkeintä on oppilaan ja opettajan välinen suhde.
 Kun lapsi itsenäistyy ja haluaa käydä tunneilla yksin, tue lasta tässä vaiheessa. Opettaja on alansa asiantuntija, luota häneen. Opettajan kanssa voit aina keskustella lapsen musiikkiharrastukseen liittyvistä asioista.